Herkennen jullie de term ‘het twintigers dilemma’ ? Waarschijnlijk wel en anders moet je het even googelen. We leven in een maatschappij met voornamelijk voor twintigers talloze keuzemogelijkheden. Er worden ontzettend veel deuren voor je geopend, je kunt veel kanten op en eigenlijk wordt dit ook wel van je verwacht. Het is namelijk niet zo dat we maar wat kunnen aanrommelen en afwachten tot er vanzelf wat op ons pas komt. Nee, er zijn veel mogelijkheden voor ons als twintigers en deze kansen moeten we natuurlijk wel benutten. Aaaah stress! Welkom, het twintigers dilemma is helaas niet nieuw en heel herkenbaar.

Rond de pubertijd hadden we een identiteitscrisis. Waarschijnlijk dachten we dat dit de enige crisis was die ons stond te wachten. Helaas, het twintigers dilemma is eigenlijk veel ingewikkelder. Van de generatie twintigers van nu wordt veel verwacht en zelf zijn we ook steeds veeleisender, idealistischer en en ambitieuzer. Ook speelt social media een grote rol en vergelijken wij ons dagelijks met mensen op bijvoorbeeld Instagram. ‘Zij maakt zoveel mooiere foto’s!’ , ‘OMYGOD! Waarom krijgt zij zoveel meer likes? Wat doe ik verkeerd?’ Waarom in godsnaam vergelijken we onszelf met andere mensen? Waarom is dat zo belangrijk en waarom stellen we onszelf toch zoveel eisen?

14111545_598999730261489_1502781955_n (1)

Ik denk dat onze generatie twintigers een soort idealistisch plaatje in zijn of haar hoofd heeft. En het is heel herkenbaar; ik heb het namelijk zelf ook. Je verwacht heel simpel gezegd van jezelf dat je een leuke vriend of vriendin hebt die sociaal gezien goedgekeurd wordt door je vrienden, je verwacht van jezelf dat je goed doet tijdens je studie, dat je deze goed afsluit en een leuke baan vindt met dat ene droomappartement. Ik durf wel te concluderen dat het twintigers dilemma een behoorlijke crisis is.

En eerlijk gezegd, is dit het allemaal wel waard? Kunnen we niet gewoon wat aanrommelen en zien waar we eindigen? Ja, natuurlijk kan dat maar of je het wilt is een tweede. Grote kans dat je een van de weinige bent die dat zou doen, en we leven nu eenmaal in een ‘alle schapen over de dam’ cultuur. Meebewegen met de massa en meebewegen met dit dilemma dus maar dit wel op je eigen unieke maniertje. Hoe gaan we dat aanpakken?

  • Just be yourself. Klinkt heel cliché maar als een ander mens door het leven gaan wordt lastig en daarom is het belangrijk om jezelf te zijn en te doen wat bij jou past, op je eigen tempo. Uiteindelijk kom je er wel. 
  • Laat soms die social media eens los. Ik snap als blogger als geen ander dat je een soort van verslaafd bent aan bijvoorbeeld Instagram, maar het hoeft toch niet om de minuut ververst te worden? En probeer inspiratie uit accounts van anderen te halen in plaats van jezelf te vergelijken met een ander persoon. De buitenwereld ziet er altijd anders uit dan ‘ie daadwerkelijk is. 
  • Leer prioriteiten te stellen en kies voor wat belangrijk is. We hebben het allemaal druk. 
  • Accepteer dat je fouten kunt maken en dat dit niet erg is. Hoe kun je leren zonder dat je fouten maakt? Ik heb redelijk wat fouten gemaakt een aantal jaar geleden en ik vind zelf dat ik er alleen maar sterker uit ben gekomen. We falen niet maar we maken fouten waarvan we leren. 

Herken jij het twintigers dilemma en hoe ga jij hiermee om? 

Liefs,
Sanne

 

Author

Ik ben Sanne, ik ben momenteel mijn scriptie aan het schrijven, student @ TMO, blogger van Sannedoo.nl. Op mijn blog deel ik mijn persoonlijke verhalen en passies met de online wereld. Veel leesplezier!

7 Comments

  1. Ik geef je groot gelijk.. we moeten meer laten en niet te veel bezig zijn met vanalles en nog wat!

  2. Ik geef je groot gelijk.. we moeten meer laten en niet te veel bezig zijn met vanalles en nog wat!

  3. Heel herkenbaar… Ik vergelijk mezelf eigenlijk te vaak met anderen. Moet ik niet doen, want als ik gewoon mijn eigen ding doe, lukt het ook prima!

  4. Pffft, ik zit de afgelopen dagen echt te strugglen met al die gedachten. Heb daar normaal gesproken niet zo’n last van, maar nu ineens wel. Het is niet echt dat ik mezelf vergelijk met anderen, maar meer dat ik niet tevreden ben met hoe ik nu leef, terwijl ik da wel gewoon moet zijn vind ik. Het is zo tegenstrijdig… Social media loslaten wil ik wel meer gaan doen, dus thanks voor die tip!

    • Het is ook wel makkelijker gezegd dan gedaan hoor; jezelf niet met anderen vergelijken. Het is allemaal heel simpel om te kijken naar hoe de ander alles doet, maar uiteindelijk gaat het er wel om dat je blij bent met jezelf. Met jezelf moet je leven en doe iets wat JOU blij maakt!

Write A Comment

Pin It
Lees vorig bericht:
Photo Diary | Uiteten, naar de film, werken en castingshoot

Afgelopen week was een gigantisch drukke week! Ik heb serieus...

Sluiten