0
InThoughts

Overthinking en loslaten!

Soms moet je accepteren dat je even niet zo lekker in je vel zit. Of het komt door alle drukte, stressmomenten of gewoon omdat je zelf veel te veel piekert, weet ik niet. Wel is het op zo’n moment goed dat je dat accepteert en dat je je negatieve gevoelens ‘even’ loslaat. Het is misschien wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt wel echt! Laat die negatieve invloed los en probeer je te focussen op de positieve dingen in het leven. Ik voel me zelf op dit moment ook even niet heel erg lekker. Tentamens gehad, veel moeten leren, drukke dagen en toch ook wel de nodige stress. Ik ben verkouden en zit op de een of andere manier niet lekker in mijn vel. Heel gek, je probeert je te focussen op alle positieve dingen, maar als je niet lekker in je vel zit, zie je het negatieve op de een of andere manier meer en ligt je focus daar ook op. Je blijft nadenken over dezelfde problemen, over de keuzes die je gemaakt hebt en soms ook over jezelf.
Waarom piekeren we toch zo veel? En waarom zijn we soms zo onzeker over onszelf? Iedereen doet de dingen op zijn of haar manier en die manier is oké. We moeten niet te veel nadenken maar meer doen. Ik denk als we meer doen en minder nadenken, dat we veel minder stress en negatieve momenten ervaren.

Hoe ga ik daar zelf mee om?

Nu ik mezelf niet helemaal op en top voel, probeer ik mij toch te focussen op de positieve dingen in het leven. Ik ga schrijven, sporten (tennis) of ik ga leuke dingen met mijn vriendinnen doen.Ik heb geluk met de mensen om mij heen en waardeer ze dan ook enorm. Het helpt echt om je te focussen op andere dingen en de positieve energie ervaren van lieve mensen om je heen, kan je ook echt een goede boost geven. Het is zeker niet easy en dat vind ik zelf ook alles behalve. Ik omschrijf het misschien wel heel simpel, maar ook ik denk veel te veel na, en blijf dan in die negatieve sfeer hangen. Op zo’n moment kan ik echt boos op mezelf worden en denken: ‘Ga wat doen waar je gelukkig van wordt, San en maak alles niet zo gecompliceerd.’ Was het maar zo simpel als ik het nu zeg, haha!

Omzeil al het negatieve

Het klinkt allemaal heel simpel, maar het werkt wel echt. Als jij jezelf “aanpraat” dat je je niet helemaal lekker voelt, voedt dit ook je onderbewuste en voel je jezelf ook niet lekker. Op het moment dat je aan de leuke dingen denkt en probeert wat meer actief te zijn, ga je je daar vanzelf lekkerder door voelen. Het negatieve neemt vaak de overhand op van die baaldagen, maar als je jezelf daar overheen zet geeft dit uiteindelijk veel meer energie.

Stop met nadenken en ga even wat anders doen

Dit klinkt waarschijnlijk heel erg grappig uit mijn mond, omdat ik letterlijk en figuurlijk álles beredeneer maar het werkt wel echt. De keren dat ik het los heb gelaten en een keuze heb gemaakt, gaf dit mij ontzettend veel rust en kon ik mij focussen op de andere dingen. Als je blijft nadenken blijf je toch in diezelfde sfeer hangen en nieuwe inzichten krijg je écht niet. Mijn moeder zegt dan altijd:’ San, die nieuwe inzichten komen niet wanneer je een hele dag aan het nadenken bent. Je blijft heel de tijd in hetzelfde rondje draaien.’ Dat is wel echt waar, hoe meer je alles ‘overdenkt’ hoe erger het wordt en hoe meer je vast gaat lopen. En ik ben toch echt het levende bewijs, hehe!

En dat ga ik dan nu ook doen: loslaten, acceptatie en verder. Ik richt mij op het positieve, op mijn doelen en ambities en op de mensen om mij heen.

Herkennen jullie dit wel is? Dat je even niet lekker in je vel zit en dat je dan veel te veel in hetzelfde blijft hangen?

Liefs, Sanne

 

0
8

You may also like

8 Comments

 • Kirsty

  Heel herkenbaar! Bij mij helpt het vaak wel om toe te geven aan mijzelf dat ik even niet lekker in mijn vel zit en mijzelf te overtuigen dat het niet erg is. Ik maak het vaak namelijk alleen maar erger door te balen dat ik mij niet zo fijn voel haha! Als ik eenmaal toegeef dat ik me even wat minder voel en daardoor extra lief voor mijzelf ben, gaat het al heel snel weer beter meestal! Heel gek, maar blijkbaar is die acceptatie voor mij heel belangrijk.

  23 januari 2015 at 20:22 Reply
  • sannedoo

   Dat snap ik ook wel hoor! Ik denk dat acceptatie voor het even niet lekker voelen sowieso wel belangrijk is, om daarna weer naar de positieve dingen te kúnnen kijken.

   23 januari 2015 at 21:36 Reply
 • Jasmine

  Herken ik maar al te goed, vooral op donkere dagen (letterlijk donker). Soms lijkt alles je ook tegen te zitten en dat helpt absoluut niet. Maar dan focus verleggen en als je op een winning streak zit, er zo lang mogelijk van genieten.

  24 januari 2015 at 16:02 Reply
 • Elma

  Herkenbaar. Bij mij helpt het ook om te accepteren dat je je even niet top voelt, bezig te blijven en de dingen te gaan doen waar je blij van wordt. En natuurlijk je vasthouden aan de gedachten dat het gevoel ook echt wel weer plaats gaat maken voor een positieve flow 🙂

  26 januari 2015 at 10:36 Reply
 • Sanne blogt over outfits en ‘overthinking’ | TMO Fashion Business School

  […] maar toch blijf je twijfelen en denken of je wel de goede keuze hebt gemaakt. Hierover heb ik een artikel geschreven op mijn blog hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Heel grappig om te merken dat je […]

  27 januari 2015 at 13:43 Reply
 • My life: ‘writerblock’ | Sanne Doo

  […] heeft gehad dat ik even niet heel erg lekker in mijn vel zat. Daar schreef ik ook een artikel over: overthinking. Mijn middelbare schoolperiode was niet helemaal zoals gepland, waar ik het afgelopen jaar veel […]

  18 februari 2015 at 22:27 Reply
 • Simone

  Ook herkenbaar voor mij deze blog! Goed verwoord en fijn om elkaar door de mindere momenten heen te slepen zodat we daarna weer extra goed van de leuke dingen kunnen genieten 😀

  11 februari 2016 at 15:38 Reply
 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Tentamens weer voorbij, mijn iPhone 6 gold en even vrij

  Weer een drukke week voorbij! Mijn laatste tentamenweek eindelijk ten...

  Sluiten